+46 8 410 228 88

Andelen bostadsrätter som säljs inom en vecka från publicering på Hemnet har ökat trendmässigt på senare tid, om än med stora säsongsvariationer.
Det visar statistik från Hemnet, som nyhetsbyrån Direkt har tagit del av. Särskilt stark är trenden i Stockholms innerstad, där närmare 9 procent av alla bostadsrätter i februari såldes inom en vecka, vilket är den hösta andelen så långt tillbaka som det finns jämförbar statistik.

Enligt Hemnets bedömning är det köparna som drivit på den utvecklingen, när de försöker få till en snabb affär utan budgivning för att få ett bättre pris. Det verkar också som att denna strategi kan lyckas. Budpremien, skillnad mellan utgångspris och slutpris, är som högst 11 dagar efter publicering, då det normalt hunnits med visning och sedan budgivning.

– Det är rimligt att tänka sig att en köpare som lägger ett snabbt bud gör det för att man tror att det kommer att vara mer förmånligt för en själv än att vänta på budgivning. Det optimala för säljaren är dock generellt att vänta in en budgivning, särskilt i en marknad som nu när priserna går upp, säger Erik Holmberg på Hemnet.

Budpremien för bostadsrätter som läggs ut på Hemnet successivt stiger till en topp dag 11 för att sedan sjunka igen och vara nere vid noll efter några veckor.
– Har det inte kommit i gång någon budgivning efter 2–3 veckor har säljaren troligen haft ett för högt pris, i alla fall på de hetare marknaderna, menar Erik Holmberg.

Utbud och prisbild i din region hittar du här.

Share This