+46 8 410 228 88

I hela landet anmäldes 14 648 stöldinbrott under 2019 enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ), vilket är en historiskt låg nivå. Brås statistik över anmälda brott går tillbaka till 1982. Fjolårets nivå är den lägsta som registrerats. Men trots att trenden i landet pekar nedåt finns tydliga regionala avvikare. På fem års sikt har antalet anmälda bostadsinbrott ökat i bland annat Uppsala och Stockholm och kommuner som Vallentuna, Knivsta och Solna. I Heby har de mer än fördubblats.

Mest kostar inbrotten i och runt storstäderna. Ett genomsnittligt inbrott i en lägenhet försäkrad hos If kostar 25 000 kronor i Stockholms, Västra Götalands och Skåne län. Villainbrott i storstadslänen landar på över 30 000 kronor.

Det är framför allt i södra Sverige som antalet anmälningar minskat kraftigt, efter satsningar på brottsförebyggande åtgärder. I till exempel Kävlinge, Lomma och Osby har antalet anmälningar mer än halverats de senaste fem åren.

I sin årliga kartläggning har försäkringsbolaget If analyserat hur många inbrottsstölder som sker i relation till antalet bostäder i ett område, med hjälp av statistik från Brottsförebyggande rådet och SCB. Generellt är det storstadskommuner som ligger högst  på listan här, men förra året var det istället en liten ort i Västmanland som var värst utsatt. I Skinnskatteberg anmäldes 23 inbrott 2019, vilket motsvarar 10 inbrott per 1000 hushåll, högre än någon annan kommun.

Det är därmed första gången på flera år som Danderyd inte toppar listan, även om kommunen tillsammans med flera andra Stockholmsnära kommuner hamnar högt på listan.

– Vilka områden ligorna väljer att koncentrera sig på kan skilja sig från år till år. Förra året ser vi att de riktat in sig på Uppsala och Stockholm. Problemet är att vi inte vet var de kommer att slå till nästa gång. Det är viktigt att alltid vara aktsam och noga med att skydda sig, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

I hela landet ligger uppklarningsprocenten för bostadsinbrott på 3 procent, enligt de senaste siffrorna från Brå.

Här kan du se var inbrotten sker.

 

 

 

Share This